Historien om gården, og vår drift idag

Konferansehotellet Smakfulle Rom ligger på historisk grunn – med lang tradisjon for matkultur. Navnet Asak kommer fra gammelnorsk Àsaker = Åsakrene, som betyr «gudenes åker», eller at det ble ryddet åker på en ås.
Åsen er den ryggen som gården ligger på. Gårdsnavnet Asak er kjent i skriftlige kilder første gang i 1344. Arkeologiske funn kan tyde på at det har vært folk i området fra førromersk jernalder til folkevandringstiden – folk som har bodd og stoppet her i mange hundre år.


Steinøks funnet på gården fra førromersk jernalder

 

På gården Asak Søndre er det fokus på landbruk, matopplevelser, aktiviteter og miljø.

Dagens eier er 5. ledd i rekken, som startet i 1866 med Marthe og Hans-Petter Kirkeby.


Gården på 1950 -tallet

 

Gården har produsert såkorn i over 40 år, i dag på et areal med innleid på ca. 1.200 dekar. Kravene til såkornprodusenter er strenge, og det stilles krav til dokumentasjon, forgrøde, oppfølging i vekstsesongen, luking og renhold for å unngå spredning av ugress, der særlig floghavre og hønsehirse er uønsket. Som såkornprodusent får vi tilgang til de aller nyeste sortene for å dyrke dem frem. Ny sort betyr vanligvis bedre hvete, bygg og havre.

Vi setter miljø og jordstruktur i  fokus. I 2025 tar vi i bruk en norskutviklet direktesåmaskin med patentert sålabb – en 4 meter Carbon Tiger. Dette er den nye generasjon såmaskin – som er prisbelønt i bransjen. Med Carbon Tiger reduseres antall kjøringer om våren til 1, CO2 utslipp er kraftig redusert og gjødsel utnyttes bedre. Vi tar vare på jordstruktur og vår gode hjelper i planteproduksjonen - nemlig meitemarken. Store bærehjul på Carbon Tiger og en kjøring om våren er viktige suksessfaktorer – som også møter et mer krevende klima. Redusert kjøring gir lavere forbruk av drivstoff og er et viktig bidrag i det Grønne Skifte. Med Carbon Tiger reduseres erosjon og avrenning, noe som også gir bedre vannkvalitet og en av våre bidrag for levende Oslofjord.

Carbon Tiger har full gjennomskjæring med vinglabbene, som sikrer varm jord og god spireråme ved at såfrøet blir liggende på en såle med kapillarkreftene intakt. Det er valgfri arbeidsdybde på løsnetinden 6 – 25 cm. Hoved-gjødsla plasseres gradvis nedover det løsnede sporet. Dette sikrer særdeles god rot-utvikling. Startgjødsel spres i vinglabben sammen med såkornet for å gi kornet best mulig start.

I 2004 ble navet i Raumartoppen Purkering etablert på gården – et samarbeid med nærmere 30 svineprodusenter i 4 fylker, fra Kornsjø i syd til Geilo i nord. Totalt produseres mer enn 30.000 gris per år, og i hele verdikjeden sysselsettes mer enn 100 årsverk. Navet, som ligger her på gården, produserer drektige purker som leies ut til faste satellitter. En satellitt er en svineprodusent på en gård som mottar drektige purker fra navet hver 8. uke – ca. 3 uker før grising. Smågrisen hos satellitten fôres enten opp til slaktegris, eller selges videre til egne slaktegrisprodusenter.
Med fokus på miljø, bærekraft og dyrevelferd ble purkeringen nylig lagt om og godkjent som en SPF purkering. SPF er betegnelsen på den høyeste helsestatusen en svinebesetning kan ha i Norge. SPF står for spesifikk patogenfri. Det innebærer at grisene kommer fra besetninger som er helt fri for spesielle smittestoff.
SPF-grisene prøvetas jevnlig og er fri for smittestoffer som kan gi skabb, smittsom grisehoste, smittsom lunge- og brysthinnebetennelse, svinedysenteri og nysesjuke.
Friheten fra smittestoffene gjør at grisen vokser fortere, har et lavere fôrforbruk og at det er mindre behandling av syk gris.  
Høyere tilvekst og lavere fôrforbruk medfører lavere klimaavtrykk. Norsvin har igjennom prosjekt «Friskere gris med SPF» (Norsvin, 2020) beregnet at SPF produksjon gir 13 prosent reduserte klimagassutslipp sammenlignet med konvensjonell produksjon. Mindre sjukdom, lavere frekvens av veterinærbehandling og mindre bruk av antibiotika er positive indikatorer både for bedre dyrevelferd og bedre bondevelferd
Raumartoppen er satt sammen av «Raumar», som er det gamle navnet på Romerike, og toppen for beliggenheten. Helt siden oppstart har navet i Raumartoppen Purkering hatt produksjonsresultater blant de aller beste i landet.
Med ønske om å utvikle gården videre kom ideen om å ta i bruk deler av låven, som siden etableringen av det nye grisehuset i 2004, ble stående tom. Smakfulle Rom er en kurs- og konferansegård basert på kortreist mat laget fra bunnen, etablert i en låve der den eldste delen er fra 1879 tok form. Dette ble første gang presentert for Fylkesmannen i Oslo og Akershus i februar 2013.


Låven under ombygging

 

Vi har i størst mulig grad forsøkt å beholde den gamle låven innenfor de krav som stilles i gjeldende lover og regler. Vårt mål er å tilby roen og intimiteten sentralt på Østlandet i den ombygde låven, som er midt i blinken for gjester som ønsker et lite, stille og rolig alternativ i et landlig miljø.


Bakside før ombygging, der personalinngang og parkeringsplass er i dag.

 

Det er med glede vi tilbyr mat fra et av norges flotteste kjøkken i en spisesal ominnredet fra et gammelt husdyrrom som var i drift frem til desember 2004. Konferansesalen med plass til 120 personer er i det gamle høylageret, og ytterligere 3 møterom og 15 hotellrom er bygd inne i den gamle låven, der det tidligere var høner, melkekuer, korn, kraftfôr eller halm.

Nyhet fra 2024:

Vi har begynt med catering, så firmaer og privatpersoner kan bestille vår deilige mat. Ferdig, varm mat til servering, eller du varmer opp selv, du bestemmer. Hente, eller få levert på døra, opp til deg. Menyen inneholder både varme og kalde retter.


Vår signaturrett, langtidsbakt svinenakke med sesongens tilbehør.

 

Vår gårdsskog ligger i et unikt ravinelandskap nær tunet og gårdshotellet. I arbeidet og prosessen med utviklingen av Smakfulle Rom, kom det gode innspill for å skape aktiviteter og opplevelser i skogen for besøkende til konferansegården.
Sommeren 2014 ble et samarbeid med «Høyt & Lavt» etablert, og i løpet av våren 2015 ble klatreparken i det unike ravinelandskapet bygd. Ved åpning 1. august 2015 hadde parken – «Høyt & Lavt Lillestrøm» 143 elementer i trærne.
Vinteren 2015/2016 ble parken utvidet, og nå tilbys klatring i en av Skandinavias største klatreparker med over 240 elementer.
«Høyt og Lavt Lillestrøm» tilbyr 24 aktivitetsløyper, har 41 zipliner, hoppetårn og en kjempetrampoline. I parken er det også egen stor Kafè – «Klatretunet» - som har god og hyggelig inneplass, internett basert på fiber og ikke minst gode sanitærfasiliteter. Selvfølgelig i tillegg til deilig mat og kaker.


Tunet i Klatreparken Høyt & Lavt Lillestrøm

 

Smakfulle Event:

Vi har, i samarbeid med vår Høyt & Lavt Lillestrøm aktivitetspark, lenge hatt bedriftsarrangementer med aktiviteter som 5-kamp i tillegg til klatring og middag i Lavvo med opp til 80 sitteplasser. I 2021 spisset vi vår kompetanse mot bedrifter ved å etablere Smakfulle Event. Vårt eget eventselskap med parken, skogen rundt, åkre og Smakfulle Rom som boltreplass. Nå tilbyr vi møtefasiliteter, teambuilding, varierte aktiviteter, middag, underholding, vip-arrangement og transport til og fra i en herlig totalpakke. Alt du trenger å gjøre er å dukke opp og nyte dagen. 
Flotte utendørsområder, et vakkert hus med gjennomtenkte detaljer i alle rom og rolige omgivelser gir også gode rammer for produktlanseringer og tv- og filminnspillinger.
I kombinasjon med kunnskapen som alt ligger i parken og på Smakfulle Rom, håper vi å gi våre gjester på grupper opp til 350 personer en enda bedre totalopplevelse på våre arrangementer.


Oppvarmet til spennende arrangementer hele året.

 

Lavvoen er i 2023 utvidet til å huse 140 stk sittende til middag og har scene og bar. Vi har en grillhytte med O-fyr med 34 sitteplasser, bålplass og etablerte sitteplasser på store deler av tunet.
Vi tilbyr nå aktiviteter som «Øl- og vinsmaking», «Quiz», «Natursti med Quiz», «Lagutfordringer» med eller uten «Diversity Icebreaker» på bakken eller i klatreløypene. Alpakkavandring og guidet tur på EAC bilhistorisk senter tilbys også gjennom våre samarbeidspartnere.
Vi legger stor vekt på bærekraft og miljø på gården. Både gårdshotellet Smakfulle Rom og klatreparken «Høyt & Lavt Lillestrøm» er sertifisert som «Miljøfyrtårn».
All oppvarming er basert på jordvarme. Det er boret 10 brønner ned til 200 meter, som sikrer tilstrekkelig mengde energi selv på kalde dager.
Det er bygd et større solcelleanlegg med 960 solcellepanel på gården, som gir en årlig normalproduksjon på mer enn 250.000 kWh.
Gården har ladestasjoner for elbiler. En lynlader med to uttak, en hurtiglader og to ordinære ladestasjoner.
All papp og papir fra emballasje gjenbrukes i grisehuset og all møkk fra griseproduksjonen inngår i driftsplanen for dyrking av korn.

Gårdshistorien på Søndre Asak strekker seg langt tilbake, Smakfulle Rom er et ungt tilskudd i
den sammenhengen. Med historien i ryggsekken satser vi mot fremtiden, med utvikling av
nye konsepter, som Smakfulle Event, og catering, utvidelse av møterom og flere spennende
planer.
Vi ønsker deg et flott opphold på Smakfulle Rom, ta gjerne kontakt med en av oss om det er
noe du trenger.

 



Hilsen Team Smakfulle Rom